Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеблива търговия на европейските пазари на акции

Европейските фондови индекси се колебаят около вчерашните нива на затваряне, като акциите на технологичните компании, начело с тези на Ericsson AB, бележат солидно понижение, докато поскъпването на петрола се отразява позитивно на енергийния и на миннодобивния сектор.

Акциите на Ericsson се сриват с 16,73% и са на път да отбележат най-солидни загуби от октомври 2009 година насам, след като технологичният гигант предупреди, че печалбите през третото тримесечие ще бъдат "значително по-слаби" от очакваното с оглед спад при продажбите в неговия основен бизнес, свързан с оборудване на мобилни мрежи. Това се отразява негативно на целия технологичен сектор, като акциите на Nokia губят 4,56% от стойността си, а общият европейски технологичен индекс се понижава с 2,1%.

На другия полюс е индексът SXER, обхващащ петролните и газови компании, който нараства с 1,1%, следвайки поскъпването на американския лек суров петрол с 0,47% към 51,03 долара за барел и на петрола сорт "брент" – с 0,59% към 52,72 долара за барел. Акциите на испанската компания Repsol SA се повишават с 1,67%, а на италианската Saipem SpA – с 1,57%

Предпазливо повишение от 0,25% бележи и европейският финансов индекс SXFR.

Това разнопосочно движение води до колебание на общия европейски индекс Stoxx Europe 600 около неговото вчерашно ниво на затваряне към 340 пункта, докато немският фондов индекс DAX се понижава с 0,14%, а френският CAC40 – с 0,15%.

Британският FTSE100 се понижава с 0,16%, следвайки днешен отскок на паунда с близо 1% като реакция на новината на агенция Блумбърг, че премиерът Тереза Мей се е съгласила парламентът на Великобритания да проведе по-късно днес дебат относно правителствените планове за отделяне на страната от ЕС. Това съгласие за открит парламентарен дебат сякаш отслаби отчасти опасенията, завладели  в последно време финансовите пазари, за т.нар. "твърд" Brexit.

Европейските инвеститори обаче изглеждат доста предпазливи, следвайки вчерашното солидно понижение на акциите, търгувани на "Уолстрийт" в резултат на засилващи се очаквания за повишение на лихвите на Фед през декември и на по-слаби от очакваното финансови резултати за последното тримесечие на голямата компания Alcoа, предизвикали спад с над 10% на акциите на стоманодобивния гигант.

Вниманието на инвеститорите и от двете страни на Океана ще бъде насочено към стартиращите около 15:00 ч. дебати в британския парламент относно плановете на правителството за предстоящия преговорен процес по напускане на ЕС. Погледът ще бъде насочен и към стенограма от последното заседание Фед, проведено през септември, която ще бъде оповестена довечера (от 21:00 ч.). За разлика от друг път, тази стенограма ще предизвика доста голям интерес, тъй като на заседанието през септември трима от членовете на Фед с право на глас гласуваха за незабавно повишение на федералната фондова лихва. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени