Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се опасява от война между САЩ и Русия заради Сирия

Снимка: БГНЕС

 Ситуацията в Сирия се е влошила до такава степен, че може да предизвика глобална дори регионална война между суперсилите Русия и САЩ, заяви турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман КуртулмушПо думите му причината е, че Вашингтон и Москва са на противоположни позиции в сирийския конфликт - Русия е основен съюзник на Башар Асад, а САЩ и Турция подкрепят бунтовниците в страната и настояват за смяна на управлението в Сирия. 
Отношения по оста Вашингтон-Москва се обтегнаха още повече след провала на последното примирие в Сирия и не е изключено да доведат до сблъсък между тях,от което се и опасяваме, допълни Куртулмуш.
 В същото време турската армия се подготвя за участие в планираната операция срещу Мосул за освобождаване на града от терористичната групировка ДАЕШ, независимо от протестите на Багдад срещу турското военно присъствие в Северен Ирак. Президентът Реджеп Ердоган обвини ръководството в Багдад в невъзможност да се справи с терористичната групировка и заявявайки, че се стреми "да потопи в кръв и огън региона", каза още: 
  Не може да предприемаш подобна стъпка в толкова деликатен момент. Погрешно е. Не осъзнавате ли, че ще причините смъртта на 600 хиляди души с оръжията, които осигурявате на кюрдските бойци?
  В същото време турският държавен глава много остро реагира заради изявление на Хилари Клинтън във връзка със сирийските кюрдски милиции. Ердоган заяви: 
 Намирам изявленията на кандидата на демократическата партия госпожа Клинтън за много неуместни. Тя казва, че ще продължи да подкрепя Демократическия съюз и кюрдските сили. Това е много жалко. Честно казано, смятам тези изявления за политическа некомпетентност.
  Като продължение на думите си Ердоган намекна,че Турция ще бави екстрадирането на престъпници в САЩ, докато Фетуллах Гюлен, който се обвинява за организатор на опита за преврат, не бъде върнат от американските власти в Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна