Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати критикуваха комисаря Аврамопулос, заради визите за Канада и САЩ

Евродепутати критикуваха комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, че няма резултати в премахването на визите за Канада и САЩ за източноевропейци. В дискусия в ресорната парламентарна комисия в Брюксел Аврамопулос обясни, че преди да минат изборите в САЩ няма шанс да се договори премахване на американските визи за граждани на България и още 4 държави.

Димитрис Аврамопулос бе обвинен, че не прилага европейския закон и бави реципрочното въвеждане на визи за Канада и САЩ докато те не свалят своите за България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. Комисарят обясни, че залага на дипломацията:

Ефектът ще е точно обратния - приемането на делегиран акт от комисията ще доведе до връщането на визовия режим в САЩ за гражданите на целия ЕС.

Изказаха се и българските депутати Филиз Хюсменова от ДПС-Либерали, Емил Радев и Мария Габриел от ГЕРБ-ЕНП:

Създава се усещането за двоен стандарт, за Европа "на две скорости" и различни класи европейци. Липсата на делегиран акт на ЕК не смятате ли, че е реално признание, че партньорството със САЩ и Канада е по-важно от равното третиране на всички европейски граждани. Няма как да отстъпим от това, че не бива да има създаване на усещане за множество категории европейски граждани и няма как тук да не се застъпим за всички онези граждани от европейски страни-членки, за които все още също трябва резултатите да бъдат осезаеми.

Габриел и Радев повториха съобщеното от премиера Борисов, че колегата му от Канада Джъстин Трюдо вече е обещал точен график за падане на визите за българи до 2018г. Но в отговор Аврамопулос каза само:

Не мога още да потвърдя детайли, но съм уверен, че ще имаме скоро добри новини от Канада - може би в следващите часове.

Американските визи за българи няма да паднат, преди да минат изборите за президент и Конгрес в САЩ, стана ясно от еврокомисаря по вътрешните работи:

За да паднат визите за 5-те европейски страни, Конгресът на САЩ трябва да промени закона и да вдигне сегашната летва от 3% годишно отказани молби. Очевидно сега в Конгреса няма апетит за подобно нещо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна