Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаният в Германия по подозрения за подготвян атентат сириец се е самоубил в ареста

| обновено на 13.10.16 в 17:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заподозреният в организиране на атентат в Германия сириец е бил намерен тази нощ обесен в килията си в затвора в Лайпциг. Новината предизвика истински скандал в страната, тъй като 22-годишният Джабер ал Бакр бе най-охраняваният затворник в републиката и е трябвало да бъде под постоянно наблюдение.

Според информация на местната телевизия Джабер ал Бакр е успял да се обеси на тениската си. Политици от всички партии поискаха незабавно обяснение как е могло да се стигне до това.

Служебно назначеният адвокат на сириеца също реагира възмутено.

Смятах, че той е под непрекъснато видеонаблюдение. Оказа се, че е бил в обикновена килия и са го проверявали само веднъж на всеки час, обясни Александер Хюбнер пред саксонското радио MDR 1. Той обяви станалото за юридически скандал. Хюбнер поясни, че сириецът е отказвал да се храни и се е знаело, че е с повишен риск от самоубийство.

Как може да се случи подобно нещо, реагира политикът от Зелената партия Фолкер Бек в туитър. Експертът по военно дело на социалдемократическата партия Йоханес Карс също написа, че ставащото в Саксония е пълна лудост.

Ал Бакр бе арестуван в неделя през нощта в дома на трима сирийци в Лайпциг, които разпознали в него издирвания в цяла Германия заподозрян в организиране на атентат терорист. В жилището на 22-годишния мъж полицията откри в събота 1,5 килограма взрив. Според експерти Ал Бакр е готвел атентат срещу берлинско летище, който е щял да бъде извършен до дни. Той е бил наблюдаван след сигнал на чужди разузнавания, но при акция за залавянето му в събота успя да избяга. Задържаха го негови сънародници, при които потърсил убежище. Те го предали на полицията овързан с кабели, след като се уверили, че това е издирваният терорист.

Тримата мъже обаче също са проверявани детайлно за евентуално познанство от преди това с вече мъртвия сириец, тъй като при разпитите той ги е обвинил, че са знаели за плановете му. Възможно е Ал Бакр да е искал да си отмъсти на сънародниците си и затова да ги е натопил, но властите ги проверяват обстойно в момента, съобщиха запознати с разследването пред сп. „Фокус“. Не са извършени никакви арести обаче. Задържан е само собственикът на жилището, в което Ал Бакр е правил бомбата си – смята се, че той е бил посветен в плановете му.

Сириецът не е бил религиозен. Той е пристигнал през 2015 година в Германия като бежанец. Бил е проверен и не е направил впечатление като подозрителен. След установяването си в Германия обаче се е връщал два пъти в родината си и е отсядал по-дълго в Турция. След тези пътувания се променил много, разказва семейството му пред списание „Фокус“. Кога точно Ал Бакр се е радикализирал, все още не е ясно.

Саксонската полиция даде спешна пресконференция, за да обясни случилото се. Според директора на затвора психолози са констатирали, че няма пряка опасност той да посегне на живота си, въпреки че мъжът е бил в гладна стачка и се е опитал да манипулира контактите по стената на килията си.

Политици поискаха оставката на министъра на вътрешните работи на Саксония, оставка се иска и от директора на затвора в Лайпциг.

Тялото на терориста все още се изследва за евентуални следи от външно насилие, но засега то е изключено.

Смъртта на атентатора предизвика небивал скандал в Германия. Оказа се, че той не е бил поставен под специално наблюдение в килията си, въпреки че е бил смятан за един от най-опасните престъпници в момента.

Как може ръководството на затвора да прецени, че няма опасност този човек да се самоубие, след като той е арестуван заради планирането на самоубийствен атентат, възмути се лидерът на Зелената партия Ренате Кюнаст.

Той е бил наблюдаван от разузнаването след сигнал, че купува вещества за направата на бомба. При полицейска акция в събота Ал Бакр успя да избяга от жилището си в Кемниц. Там полицията откри килограм и половина взривове и плановете на берлинско летище.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени