Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Десетки хиляди асансьори може да бъдат спрени в рамките на една година при периодичните технически прегледи, защото не са изпълнили всички изисквания за безопасност, коментира СЕГА. Някои от тях са много важни, особено при по-старите машини, но други изглеждат донякъде излишни. В същото време, въпреки клетвите на надзорните органи, контролът продължава да бъде хлабав, по-скоро мижав. Така, докато никой не взима сериозни мерки за подобряване на състоянието на тези съоръжения, инцидентите се множат. Колко трябва да паднат и колко хора да пострадат, за да се задейства държавата, е въпрос без отговор.

Виж повече


Нова модерна ехографска система за изследване на състоянието на черния дроб вече работи на територията на столична болница, информира ТРУД. Чрез нея специалистите могат единствени в България да извършват по нов метод изследването еластография. С помощта на апаратурата те могат да преценяват степента на чернодробното увреждане при пациенти, излекувани от хронична инфекция с вирус на хепатит С. Апаратурата позволява и проследяване на пациенти с хроничен хепатит, чернодробна фиброза, стеатохепатит, чернодробна стеатоза

Виж повече


24 ЧАСА акцентира в рубриката си „Академични“ върху това, че само половината ученици в България говорят с родителите си за пари, а 16% не знаят как ги изкарват. По-малко то 60% от учениците в начален и прогимназиален етап обсъждат въпроси, свързани с парите  с близките си, показва проучване за финансовата грамотност на българските ученици. Като цяло средната им финансова грамотност е на добро ниво, но на практика липсват умения за боравенето с пари и за разчитане на документите, сочи изследването.


„Бистришка четворка” - първият оркестър за фолклорна музика у нас, основан през 1936 г., навършва 80 години, информира също 24 ЧАСА. Групата е в основата на създаването на сегашния Оркестър за народна музика на БНР. Затова в първия си концерт за сезона - на 13 октомври, в Първо студио на БНР от 19 ч музикантите му ще отбележат юбилея. БНР организира и изложба, която разказва историята на бистришката четворка. Деян Матеин (тамбура), Йордан Белкин (гъдулка), Ангел Кривински (гайда) и Стоян Стоилов (кавал) са родом от село Бистрица, откъдето и съставът получава името си. Те са и сред първите инструменталисти, застанали пред микрофоните на БНР - още на 12 април 1936 г.
Виж повече


СнимкаОт СТАНДАРТ научаваме, че днес Мелник ще бъде огласен от тържествен камбанен звън, когато неврокопският митрополит Серафим ще освети уникалния 15-вековен храм "Света Параскева"/"Света Петка", възстановен след повече от 100 години. В църквата пак ще палят свещи и ще се молят за здраве хиляди миряни от страната и чужбина. Тя възкръсна буквално от пепелта като птицата Феникс. В олтара й се съхраняват мощите на трима светци - на Преподобната света Параскева, на свети Климент Охридски и на свети Пантелеймон. Тази църква е една от перлите в короната от храмове и манастири в региона, отбелязва изданието.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна