Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Марина: 331 български фермери са подали заявления, че ще намалят количествата произвеждано мляко

331 български фермери са подали заявления, че ще намалят количествата произвеждано мляко срещу компенсации от Европейската комисия. Това обясни за предаването "Преди всички" Паолина Марина, експерт в Министерството на земеделието, като посочи, че това означава, че за следващите три месеца България ще произведе 5618 тона по-малко мляко.

Няма риск заради намаляването пазарът ни да бъде залят от вносно мляко, каза Полина Марина по повод коментарите за целта на мярката. Тя е доброволна:
Абсолютно не е задължително България да участва. Точно това обяснихме. Който има условията, който наистина е в затруднение и е намалил поради това доставките си, никой не е задължен да участва в тази схема.
Еврокомисията одобри 150 милиона европомощ за мярката за цяла Европа и 99 на сто от допустимите количества са изчерпани още при първия прием на заявки. За това има риск количествата мляко, заявени за намаляване, да бъдат редуцирани, предупреди Марина. Самите фермери предупреждават за друг риск. 
Михаил Михайлов
Идващите схеми за подпомагане на млечното говедовъдство през следващите години ще изискват фермерите да покажат минимум 3 тона от крава. Не се знае точно от коя дата ще започне броенето на тези литри.
За да не се вкарат в капан, като намалят количествата мляко, а после не могат да отговорят на изискванията за подпомагане, фермерите трябва да побързат. Количествата мляко, нужни за подпомагане, ще се отчитат от януари догодина.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Паолина Марина чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени