Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на барока 2016 – музикални пътешествия из старинна Европа

Изкуството на барока
Снимка: Luxuria Europae

Фестивалът "Изкуството на барока" достигна десетото си издание. Благодарение на него на българска сцена посрещнахме през годините много от големите специалисти в исторически информираните практики като Рой Гудман, Ларс Улрик Мортенсен, Ерик Босграаф, Алексис Косенко и мн. др.

Форумът не просто оцеля в тези десет години, той се разви и продължава да израства. Артистичният директор на фестивала – цигуларката Зефира Вълова все повече се насочва и към преподаване на наученото в много от европейските "барокови" центрове и приобщаването на младите български музиканти към идеята.


Тази година "Изкуството на барока" ще се проведе от 13-и октомври до 9-и ноември и ще направи няколко музикални разходки из европейски столици, в които са творили интересни и не много популярни днес стари майстори. Лондон, Мадрид, Неапол, Венеция, дори и Санкт Петербург през романтичната епоха – всички те ще бъдат представени чрез красивата музика на композитори от 17-и, 18-и, 19-и век.

Наред с изпълнители, които вече познаваме като гости в предишни издания, като китариста Изхар Елиас, лютниста Явор Генов, клавесинистката Марианна Хенриксон, която и ще открие фестивала на 13-и октомври в залата на БАН, освен няколко концерта с участието на интернационален Фестивален бароков ансамбъл, в София ще видим и нови лица – феноменалния виолончелист Едгар Моро и един от прочутите италиански ансамбли il pomo d'oro ("Златната ябълка").

Интересни подробности за програмата и артистите на "Изкуството на барока 2016" разказа Зефира Вълова в интервю за предаването "Алегро виваче". Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна