Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина големият италиански драматург Дарио Фо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 90-годишна възраст почина големият италиански драматург, писател и актьор Дарио Фо. През 1997 г. той бе удостоен с Нобелова награда за литература.

Отиде си една от най-забележителните личности на италианската култура. Оригинален и уникален в пресъздаването на живота в многобройните му аспекти, включително и политиката, с левите си убеждения извън общата маса, той изразяваше своя мироглед като актьор, режисьор, драматург, сценограф, писател, художник чрез изкусния, само присъщ на него хумористично-ироничен стил.

Винаги усмихнат, положително настроен да показва на света онази страна, която да го прави по-хубав и справедлив, Дарио Фо постигна най-голямата си популярност с творбата си „Комична мистерия” – едно произведение от антични текстове, от изразни средства и диалекти от поречието на река По. С него Дарио Фо даде началото на така наречения повествователен театър в Италия.

Дарио Фо е роден на 24 март 1926 г. в Санджано. Работи в тясно сътрудничество със съпругата си, театралната и филмова актриса Франка Раме. Написал е над 70 пиеси, които се поставят в над 50 страни. Като най-силни се смятат "Няма да платим, няма да платим", "Случайната смърт на един анархист", "Грешката е вярна", както и моноспектакълът "Мистеро Буфо".

Своята жизнена енергия, независимо белодробните проблеми, Дарио Фо раздаваше до последният си дъх в болницата в Милано.

Ето какво заявява италианският премиер Матео Ренци по повод кончината на Дарио Фо:

Със смъртта на Дарио Фо Италия загуби един от най-великите си характери в театъра, културата и обществения живот. Неговите сатирични произведения, изследвания, сценична работа и многостранна артистична дейност са наследството на големия италианец към света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна