Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският върховен съд разглежда възражението за Брекзит без одобрението на парламента

| обновено на 13.10.16 в 13:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският върховен съд започна изслушване на възражението за стартиране на преговорите за Брекзит с Европейския съюз без одобрението на парламента. Правителството нарече процедурата недемократична тактика за забавяне на Брекзит.

Британският върховният съд ще се произнесе по въпроса дали министрите имат право да задействат член 50 от Лисабонския договор, с което официално се стартират преговорите за напускането на Великобритания, без да е налице законодателен акт от парламента, одобряващ този ход.

Премиерът Тереза Мей обяви, че ще задейства член 50 до края на март следващата година без гласуване на депутатите. Случаят обаче бе внесен в съда от група видни инвеститори и юристи. Те не оспорват резултата от референдума, но твърдят, че действия без одобрението на депутатите са в разрез с парламентарния суверенитет. Освен това те смятат, че задействането на член 50 е в противоречие със Закона за европейските общности от 1972 година, на базата на който Великобритания се е присъединила към Европейската икономическа общност.

Много британски политици продължават да са на мнение, че референдумът единствено е показал, че британците искат да напуснат ЕС, но не и как това трябва да стане. Министрите обаче твърдят, че могат да действат без одобрението на парламента, позовавайки се на останалия в сила от древността „кралски прерогатив“. Това са правомощия на монарха да вземе решения по собствена инициатива. От XIX век обаче тези правомощия са делегирани на премиера на страната, като монархът запазва правото си на намеса в изключителни случаи.

Върховният съд ще се произнесе по спора в понеделник, след като внимателно претегли аргументите на двете страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени