Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предчувствие за кралско удоволствие с Royal Brass на софийска сцена

Веско Ешкенази и брас ансамбъла на Кралския концертгебау оркестър

След яркото присъствие на Royal Classics в столичния културен афиш през 2015-а, година по-късно активната дейност на цигуларя Веско Ешкенази на родна сцена вече не само като изпълнител, но и като импресарио ни представя втори концерт от поредицата, наречен Royal Brass.


Както подсказва името, в зала "България" на 29 октомври от 19 часа ще посрещнем Брас ансамбъл от Кралския концертгебау оркестър – Амстердам, който идва за първи път в България. Веско Ешкенази познава добре формацията, защото работи с нейните членове всекидневно като концертмайстор на престижния холандски оркестър. Новината е, че от този сезон в брас секцията на Концертгебау има и българин - Мирослав Петков спечели мястото на първи тромпетист и за първи път в историята на оркестъра в него свирят двама българи.

Какво можем да очакваме в програмата на Royal Brass - разбира се, много красиви и популярни пиеси, аранжименти за медни духови, но и уникалната комбинация брас ансамбъл със соло цигулка. Веско Ешкенази покани състава в София, а колегите му му отвърнаха с покана да изпълни с тях няколко специално аранжирани пиеси.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Веско Ешкенази за предаването "Алегро виваче".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени