Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия стартира консултации за нов референдум за независимост

През следващата седмица Шотландия ще представи за публично обсъждане нов законопроект за провеждане на референдум за независимост, заяви в четвъртък първият министър Никола Стърджън пред делегати на конференция на нейната Шотландска национална партия  в Глазгоу.

Това вероятно ще бъде част от стратегия, целяща гласът на Шотландия да бъде чут по време на предстоящите преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Няма рационално решение при положение, че Великобритания напусне единния европейски пазар и никой не е оторизиран за подобно нещо, отбеляза тя, подчертавайки, че опитите да се игнорира гласът на шотландския парламент по този въпрос би представлявало акт на "конституционен вандализъм".

Аз съм твърдо решена, че Шотландия ще има възможността да преразгледа въпроса с нейната независимост и ще направи това преди Великобритания да напусне ЕС - ако това е необходимо, за да се защитят интересите на страната ни. Така че днес мога да потвърдя, че законопроектът за референдум за независимост ще бъде публикуван за обсъждане през следващата седмица.

Трябва да се има предвид, че предстоящото обсъждане на подобен законопроект представлява важна стъпка към провеждане на втори референдум за независимост.

Първият подобен референдум беше проведен в Шотландия през 2014-а година, когато 55% от гласоподавателите отхвърлиха идеята за шотландска независимост. Но тогава Шотландия гласува де факто за запазване на членството си в Европейския съюз, оставайки в пределите на Обединеното кралство. На проведения обаче на 23-ти юни тази година референдум във Великобритания, на който британците подкрепиха Brexit (напускане на ЕС), цели 62% от шотландците гласуваха за оставане в рамките на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!