Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Горанова: Ваканцията на депутатите е предателство спрямо избирателите

Ще прекъснат ли депутатите ваканцията си

Емилия Милчева: Не смятам, че протестът на миньорите може да повлияе на изборите, те просто си искат парите

Снимка: БГНЕС

Правилникът повелява ваканцията да бъде прекъсната и да се свика извънредно заседание на НС, но лично аз се съмнявам, че то ще се проведе, тъй като игрите с кворума са отдавнашна практика  в парламента. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ журналистът Галя Горанова, която очаква групите в НС, гласували за обявяване на ваканцията, да бойкотират кворума. Тя определи като „напълно безотговорно решение“ излизането на депутатите във ваканция, докато социалните протести се множат.

Според Горанова може да се търси връзка между тази паническа ваканция на депутатите и подготвяния вот на недоверие, тъй като евентуални дебати за провалите във външната политика биха извадили на дневен ред особено неприятни за ГЕРБ теми.

Предателство спрямо избирателите, които са пратили депутатите в парламента, тъкмо за да им решават проблемите, срещу които сега протестират! И това предателство си има изразители - ГЕРБ, Реформаторския блок, "Атака", Патриотичния фронт и депутатите от така наречената "група на Ковачки" - същият, срещу когото протестират миньорите вече трето денонощие.Галя Горанова

От ГЕРБ Цвета Караянчева, мисля, го обясни в прав текст - че целта е да се отреже парламентарния микрофон на опозицията, което всъщност е признание за разправа с опозицията. Отделно ГЕРБ си осигурява време за предизборна агитация по регионите.

Емилия Милчева не изключва да има извънредно заседание на НС: Всичко ще е подчинено отново на кампанийно говорене от трибуната.

Тъй като по споразумението с Канада - СЕТА, което е подобно на ТТИП, все още няма изработена ясна позиция, нито ясна дискусия: Разбира се, БСП ще използват този момент, за да насадят колкото се може повече страхове от трибуната за евентуална заплаха, за това как корпорациите ще могат да съдят правителствата и всички тази антилиберална реторика, която се насажда. Това ще бъде много лесно - да бъдат насадени тези страхове, тъй като управляващите, от своя страна, имат достатъчно негативизъм, тоест търпят критики, тъй като не сметнаха за необходимо нито да направят един сериозен дебат в парламента, нито в обществото какво всъщност стои зад това споразумение, което влезе в парламента още юли и всички опити на председателя на Икономическата комисия Петър Кънев да направи някаква по-смислена дискусия, удариха на камък.Емилия Милчева

Милчева заяви, че не очаква точно сега да бъде внесен вот на недоверие, „тъй като и от БСП разбират че  това са фишеци“, а партията не е подготвена за това. вероятно обаче този вот ще бъде внесен след президентските избори. Тя коментира и миньорските протести в Бобов Дол:

Не смятам, че днешният протест може да повлияе по някакъв начин на изборите. Хората просто си искат парите. Да си дадем сметка, че де живеят с два аванса от по 75 лева, тъй като не са си получавали от август месец парите, а ваучерите за храна не са им плащани от март. Нека да си дадем сметка какво прави държавата и защо чрез всичките си органи - НАП, службата, която събира и осугуровките, а най-вероятно тези хора нямат и осигуровки, Главна инспекция по труда, министерствата, които следят за плащането на концесиите, тъй като почти винаги тези дружества имат проблем с плащането на концесионните си вноски - всички тези държавни институции дружно са си мълчали заедно със синдикатите и очевидно на тези хора просто им е писнало. Дали някой ги е подстрекавал точно сега за мен няма значение, тъй като един миньорски протест в днешно време не е това, което миньорите при Филип Димитров и едва ли ще съборят правителството.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна