Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изготвя се "пътна карта" за изплащането на дължимата сума за оборудването за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

На второто заседание на работната група между представителите на Българския енергиен холдинг и първия заместник-председател на руската държавна атомна корпорация "Росатом" Кирил Комаров беше обсъден проблемът с оборудването на АЕЦ "Белене".

В срещата участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която информира руската страна за приетия от парламента Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащането на задълженията на НЕК след решението на Международния арбитражен съд в Женева по проекта "Белене".

Според министър Петкова още на следващия ден Министерството на енергетиката е изпратило информацията до Европейската комисия с цел спазването на изискванията по предоставяне на държавни помощи. До два месеца страната ни очаква отговор от Европейската комисия, както предвижда приетият закон за предоставяне на възмездната финансова помощ, плащанията ще се извършат на базата на подписаното между двете страни споразумение.

В рамките на срещата адвокатите, представляващи двете страни, започнаха разговори по условията за потенциално уреждане на въпроса. Участниците в разговорите препотвърдиха отличното си съвместно сътрудничество в работата по удължаването на живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй". До края на октомври предстои завършването на дейностите по удължаването на срока на 5-и блок на атомната централа, а дейностите по 6-и блок се изпълняват по график, казаха още участници в днешните разговори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени