Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Гелев: Линейката за квартал Изток е закъсняла заради грешка при записването на адреса

Снимка: Радио Шумен


Грешка при записването на адреса от страна на оператори в спешната помощ е причина да се забави линейката за квартал Изток и мъж почина в столицата вчера . Заключението съобщи пред  "Хоризонт " д-р Георги Гелев , директор на Центъра за Спешна Медицинска Помощ - София.

След като прослушах четирите разговора, буквално преди минути, стана ясно, че момичето, което вика Спешна помощ, ясно и точно дава адреса. Сега в момента изяснявам точно как е станало това объркване да не могат да запишат ясно продиктуван адрес.
Служителят безспорно ще понесе санкция, но нека да установя точно кой е. При кого се е случило това.



Когато подадете сигнал към телефон 112 за човек, който се нуждае от медицинска помощ се губят 7- 8 минути в препредаването на информацията между няколко центъра, докато се установи закъде да се насочи сигнала. Това препредаване на информация е причината да не стигат линейките навреме, каза за "Хоризонт" д- р Десислава Кателиева, председател на  Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Според  Кателиева, проблемът ще продължи да съществува, докато не заработи новият стандрат по Спешна медицина и не бъдат въведени триажните протоколи, които да определят спешността на дадено повикване.

От МЗ увериха, че системата за триаж в спешността ще бъде разработена и специалистите ще минат обучение до началото на следващата година. Първоначално триажът ще се прави в районните координационни централи, където се прехвърлят разговорите към спешна помощ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна