Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До средата на октомври ЦИК ще утвърди избирателните секции в чужбина

От външно министерство са изпратили експертни препоръки до ЦИК

| обновено на 13.10.16 в 18:32
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия ще вземе решение за разкриването на избирателни секции в чужбина до 15 октомври. Броят на подадените заявления от българите, които ще гласуват в чужбина, е рекордно висок. Според Изборния кодекс избирателните секции в една държава не трябва да са повече от 35, което създава затруднения за българите в чужбина. Централната избирателна комисия е изпратила писмо до постоянния секретар на министерството на външните работи, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова:

Ние изискваме информация за актуалната численост и разпределение на българската общност във Великобритания, отдалечеността едно от друго на местата за гласуване, за които са подадени повече от 60 заявления, както и дали са постъпили предложения от организациите на българските граждани в съответното място за местоположението на избирателните секции извън страната до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Имаме уверението, ако не днес, утре най-късно ще получим отговор на това наше запитване.

Междувременно от Министерството на външните работи са препоръчали на ЦИК да не разкриват избирателни секции в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия поради високия риск за живота и здравето на гражданите. Заради недостатъчен брой сънародници за формиране дори на комисия, от външното министерство не смятат, че секции трябва да се откриват в Монголия, Пакистан и Етиопия. За гласуването в южната ни съседка Турското външно министерство уведомява, че дава съгласие да се разкрият секции в дипломатическите и консулски представителства, както и в местата извън тях, но за секциите извън мисиите разрешение ще се даде, след като турската страна получи адресите на секциите. Докладчикът по темата Йорданка Ганчева:

Имат законовият минимум, който е в Изборния кодекс. Вероятно ще бъдат повече места с подадени необходимия брой заявления за Обединеното кралство Великобритания и за Република Турция, но за Република Турция в процес на обработка са заявленията.

За разкриването на секции в Италия и Франция разрешение също ще се даде, след като станат ясни точните адреси на местата за гласуване.

В Сърбия освен в Ниш и в Белград, по изключение е получено разрешение за секции в Димитровград и Босилеград.

В Канада, освен в Отава и Торонто, където имаме мисии, са направени постъпки за разкриване на секции в офисите на почетните консули в Монреал и Брантън, както и по изключение в Калгари и във Ванкувър.

Във Федерална република Германия, според местното законодателство, се разрешават секции в посолството в Берлин, консулските служби в Мюнхен, Франкфурт, както и в офисите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщат и Щутгард.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна