Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече е готов проектът за нов тип многоцелеви изтребител

Снимка: БГНЕС

Вече е готов проектът за нов тип многоцелеви изтребител, каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред парламентарната военна комисия. Очаква се следващата сряда да бъде одобрено т.нар. писмо за намерение до Швеция, Италия и Португалия. Депутати от комисията се усъмниха в темповете на реализация на проекта, както и че са промени критериите са в полза на определена фирма.

Според БСП пипането на критериите е знак на натиск срещу министъра в сделката и фаворизиране на бъдещите участници в конкурса. Ангел Найденов заяви:

Критерий, който засяга продължителността на експлоатацията, на практика е отпаднал. Влизат два нови.

И Валентин Радев от ГЕРБ попита:

Нещо промени ли се от 2012 г., та ми говорите за други самолети? Това ще стане възможно, ако са пипани критериите. Никой няма право да пипа тия критерии.

Николай Ненчев нито потвърди, нито отрече пред комисията вярно ли е, че има промяна на критериите. Обеща да отговори по-късно на въпросите на депутатите. Призна, че е имало и разнобой между експертите от Института по отбрана и работната група от Министерството, но отрече да е упражнявал натиск:

Под никаква форма не съм оказвал натиск върху който и да е и го казвам с цялата си отговорност. Дали да се променят параметри, как да изглежда проектът .. никога не съм си позволил това.

Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков посочи, че се е запознал с допълнения от специалисти проект. Етапите и финансовите параметри остават същите, заяви той, затова и изборът, според него, ще бъде най-добрият.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени