Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ангелкова: И тази година няма да има втори кабинков лифт в Банско

Снимка: БГНЕС

И тази година зимните ни курорти ще очакват туристи основно от Русия, Великобритания, Холандия и Израел. Към момента интересът към зимните ни курорти е съпоставим с този от миналата година, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Темата за изграждането на втори кабинков лифт в Банско с наближаването на новия зимен сезон отново идва на дневен ред. Втора кабинка обаче и тази зима няма да има, заяви министър Ангелкова и обясни защо:

Няма официално подаден проект за такава, за да може той да се съгласува и да върви по процедура. От друга страна, за да може това да се случи, особено за Банско и НП "Пирин", е необходимо да се извърви пътят с промяната в плановете за управление на националните и природни паркове. Подкрепяме изцяло изграждането на нова инфраструктура и възможностите за развитие на ски-туризма при спазването на всички изисквания.

Министърът на туризма Николина Ангелкова днес посети община Сапарева баня, където се намира най-топлият минерален извор в Европа.

Намирайки се само на няколко крачки от най-горещия гейзер на Балканите, е важно да кажа, че стартирахме и процедурата по сертифициране на балнео, СПА, уелнес и теласотерапевтичните центрове, съобщи министър Ангелкова.

Повече от 106 са подадените до момента заявления, три от които са от Община Сапарева баня. Правят се проверки на всеки обект на място, като до края на годината предстои да се издадат и необходимите удостоверения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!