Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск: Единствената алтернатива пред оставането на Великобритания в ЕС е "твърд Брекзит"

Борис Джонсън се опита да разсее страховете за грозен развод между страната му и ЕС

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън опита да разсее страховете, че Великобритания върви към "грозен развод" с Европейския съюз и вместо това представи Брекзит като възможност за нови отношения. Според Джонсън Евросъюзът няма изгода да наказва британския финансов сектор. Терминът "единен пазар" става все по-безполезен, каза външният министър и изрази надежда, че Лондон ще договори сделка с по-висока стойност от сегашните търговски отношения със страните-членки.

Изборът пред Великобритания е "твърд Брекзит" и загуба на облагите от членството в Евросъюза или оставане в ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Туск е категоричен, че при преговорите, които ще започнат най-късно през идния месец март, няма да допусне компромиси с правилата на свободния трудов пазар. Той подчерта, че алтернативата пред британските политици е била предначертана още в кампанията за референдума през юни:

Всички помним обещанията за връщане на контрола, за освобождение от европейската юрисдикция, за прекратяване на свободата на движение и на вноските в европейския бюджет. Този подход има определени последици както за позицията на британското правителство, така и за целия преговорен процес. Независимо от всякакви заклинания, това на практика означава желание за радикално отслабване на връзките с Европейския съюз. По мое мнение, единствената реална алтернатива на твърдия Брекзит е никакъв Брекзит, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени