Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На днешния ден почитаме Света Петка Българска

| обновено на 14.10.16 в 08:47
Снимка: www.pravoslavieto.com

На днешния ден почитаме Света Петка Българска. Днешният Петковден е един от най-почитаните празници в народната традиция. Света Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. На днешния ден православните християни палят свещи и се молят за здраве, защото светицата е лечителка и пазителка от "страшни" болести. 

На Петковден е завършекът на земеделския и животновъдния годишен цикъл. На този празник става разплащането с наетите за лятото ратаи, овчари, жътвари и спазаряването им отново, което на много места се съпровожда с угощения. В района на Тракия около Петковден се правят специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др. На днешния ден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

В някои райони денят е женски празник. С Петковден започва периодът на годежите и сватбите.

Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Денят е празничен и за Севлиево. Света литургия ще събере миряните в утрото на Петковден. На тържествено заседание в Общинския съвет на Севлиево изявени личности ще бъдат удостоени с почетни отличия.

На Петковден жителите на Габрово отбелязват своя духовен празник. Там празникът, посветен на Света Петка българска, считана за покровителка на града, ще бъде почетен с традиционния фестивал на духовната музика, който започва утре. Днес ще се проведе есенното издание на базара "Забравени традиции и живи вкусове", който организаторите – самодейци от местни читалища, са нарекли "Селски мол". Петковденско сгледно хоро ще се извие до църквата "Света Троица", където преди години се е провеждал габровският "Женски пазар". Наред с продукцията на местни производители, читалищната общност ще предложи на посетителите фолклорна програма, демонстрации и дегустации.

На днешния Петковден с различни прояви Троян отбелязва 148 години от обявяването му за град. Тържествата започват със Света Божествена литургия в църквата "Света Параскева Петка", която има храмов празник. На централния площад ще бъде издигнато знамето на града и връчена националната литературна награда на името на Николай Петев. Изложбата "Елате ни на гости" на Музея на занаятите разкрива троянските модерни времена. Ще бъде открит и новият Център за обществена подкрепа в града.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна