Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Асад: Превземането на Алепо ще бъде ключово за изтласкването на терористите към Турция

Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Превземането на Алепо от бунтовниците ще бъде трамплин за сирийската армия към изтласкване на терористите назад към Турция, каза президентът на Сирия Башар Асад пред руския вестник "Комсомолская правда":
 
Не можеш да изрежеш, трябва да чистиш. Трябва да се продължи прочистването на района и да се изтласкат терористите към Турция, да се върнат там, откъдето са дошли, или да бъдат убити. Няма друг вариант. Но Алепо ще бъде много важен трамплин за този ход.

По данни на спасителни екипи сирийските военни, подкрепяни от руски военни самолети, са убили повече от 150 души в източния град Алепо тази седмица, в подкрепа на офанзивата срещу града.

Увеличаването на броя на жертвите в Алепо предизвика международно недоволство и подновяване на разговорите между Русия и САЩ, които са планирани за събота.

След като въздушните удари и обстрелът на града се засилиха след кратък период на относително спокойствие, сирийското правителство одобри план на ООН за доставка на хуманитарна помощ в най-обсадените райони на Сирия, с изключение на Алепо.

Асад е подкрепян от руските въздушни сили, иранския революционен гвардейски корпус и шиитски войски от съседни на Сирия арабски държави. Сунитските бунтовници искат да го изгонят и са подкрепяни от Турция, САЩ и монархиите от Персийския залив.

Гражданската война в Сирия продължава шеста година, като жертвите на конфликта са над 300 000, а останалите без дом – милиони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени