Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петковден е! Слагаме курбан и сарми на трапезата

| обновено на 14.10.16 в 09:40
Снимка: БГНЕС

Днес почитаме Света Петка Българска. Петковден е един от най-тачените празници в народната традиция. Света Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. Палят се свещи и се изричат молитви за здраве, защото светицата е лечителка и пазителка от "страшни" болести. 

Именици са: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

На Петковден е завършекът на земеделския и животновъдния годишен цикъл. В района на Тракия около Петковден се правят специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др. На днешния ден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в Светата литургия в старинния столичен храм "Св. Петка", на ул. "Калоян" 7, която ще бъде възглавена от Браницкия епископ Григорий.

Света Петка е живяла през девети век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в Светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени