Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължение на сюжета с фалшивата диплома по кардиология на д-р Иван Вуцов

Един от защитниците на д-р Иван Вуцов по делото с фалшивата диплома по кардиология е адвокатът от Софийската адвокатска колегия Иван Лазов. Преди дни кореспондентът на "Хоризонт" в Стара Загора откри в архивите на колегията, че адвокат Лазов е лишен от правото си да упражнява професията за три месеца – от средата на май до средата на август, време, през което е нарушил закона, като се е явил на извънредно заседание в Стара Загора на 8 юли.

Нарушил ли е грубо закона адвокат Лазов? На този въпрос отговори в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Людмил Рангелов, председател на Дисциплинарния съд към Софийската адвокатска колегия:

Ако адвокат Лазов не е подал молба за възстановяване на адвокатските права след изтичане на тримесечния срок на наказанието за лишаване от адвокатски права, към днешна дата все още не може да упражнява адвокатската професия. Ако адвокат Лазов е представлявал подсъдимия в период от време, когато е бил лишен от адвокатски права, то това означава, че подсъдимият не е бил надлежно представляван от адвокат, нарушено е правото на защита, следователно съдът трябва да повтори вече при спазване на закона всички процесуални действия, които е извършил с участието на адвокат Лазов в периода на лишаване от адвокатски права. Ако Софийският адвокатски съвет се самосезира от това интервю, той ще възложи проверка. Ако колегата Лазов наистина е направил такова нарушение, т.е. да участва в съдебно заседание, без да има права на адвокат, може да му бъде наложено наказание "лишаване от адвокатски права за срок до пет години". Това е доста сериозна санкция.

Цялото интервю с Людмил Рангелов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени