Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за превенция на трафика на хора

На 18 октомври тази година ще се отбележи Десетият европейски ден за борба с трафика на хора. Европейските държави отбелязват този ден, в който всички институции, международни и неправителствени организации, подчертават сериозността на престъплението трафик на хора. По повод на този 18 октомври Националната комисия за борба с трафика на хора и деветте местни комисии в страната организират ежегодна превантивна кампания за актуални форми и тенденции при трафика. Официалното откриване е днес.

Освен деветте комисии и самата Национална комисия за борба с трафика на хора, в залата, в която се дискутира този наистина важен проблем в последните години, бяха и доста неправителствени организации. Ресорният вицепремиер Меглена Кунева също присъстваше. Тя съобщи, че най-разпространената експлоатация, когато говорим за трафик на хора, е сексуалната, следвана на второ място от трудовата. Кунева цитира данни на Евростат, според които 30 146 са жертвите на трафик в Европа. 90% от тях са с цел сексуална или трудова експлоатация.

14 сигнала за сключване на фиктивни бракове са постъпили в Националната комисия за борба с трафика на хора, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева. Това е една пета от всички постъпили сигнали в Комисията. Фиктивните бракове са с цел безпроблемно пребиваване на територията на Европейския съюз и ползване на социални помощи. Профилът на българките, които сключват фиктивни бракове, е – момичета между 20 и 25 години, които живеят в крайна бедност или с много натрупани дългове. Меглена Кунева съобщи още, че 70 процента от жертвите на трафик в Европа са с цел сексуална експлоатация, а 5 процента от тези 70 са мъже.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени