Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банковият сектор и добри инфлационни данни от Китай допринасят за ръст на европейските борси

Европейските фондови борси се представят доста добре през петъчната търговия, заличавайки изцяло вчерашните загуби благодарение на скок на акциите в банковия сектор  и на засилващия се инвеститорски риск-апетит след по-силни от очакваното данни за китайската инфлация.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Китай нарасна през септември с 1,9% на годишна база от 10-месечно дъно от 1,3% през август, докато индексът на производствени цени (PPI) се повиши с 0,1%, излизайки изненадващо на позитивна територия за пръв път от януари 2012-а година насам. Това отслаби притесненията на финансовите пазари за здравето на втората по сила световна икономика, след като като тези страхове изплуваха отново на хоризонта по време на търговията в четвъртък след доста разочароващи данни за китайски внос и износ в началото на есента.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,47%, наваксвайки изцяло вчерашното си понижение от 0,9% и вече е на път да приключи петъчната търговия със седмично повишение от близо 0,5 на сто.

Най-солидно повишение с над 2% бележи индексът, обхващащ банковия сектор, благодарение на добър отскок на акциите на Deutsche Bank и на акциите на италианските кредитни компании. Акциите на най-голямата немска банка поскъпват с 2,3% на фона на подновени надежди за скорошно постигане на споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ за сериозно намаляване на наложената върху германския кредитор глоба в размер на 14 млрд. долара.

В същото време се наблюдава подем и в италианския банков сектор поради очаквания, че властите в страната ще успеят да разрешат въпроса с проблемните кредитни институции. Акциите на Banca Popolare dell’Emilia Romagna поскъпвайки с цели 4,5% след информация на Ройтерс, че банката е продала свое портфолио с т.нар. "лоши (необслужвани) кредити" за 618 млн. евро и ще предложи през уикенда на своите акционери да се слее с Banca Popolare di Milano, чийто акции нарастват с 4,65%.

Общият финансов индекс SXFR се повишава с 1,28% благодарение на ръст от 13,18% на акциите на Man Group PLC, след като базирания в Лондон инвестиционен хедж фонд заяви, че планира да изкупи обратно свои акции за 100 млн. долара.

От днешните добри инфлационни данни на Китай пък се възползват в най-голям степен компаниите от минно-добивните сектор, като акциите на Anglo American PLC нарастват с 2,36%, на ArcelorMittal SA - с 2,24%, на Boliden AB - с 1,61%, на Rio Tinto PLC - с 2,23% и на BHP Billiton PLC - с 2,41%.

Поскъпването на американския лек суров петрол с 1,1% към 51,00 долара за барел и на петрола сорт брент - с 0,67% към 52,38 долара за барел е в подкрепа на компаниите от петролния и газов сектор, като общият енергиен индекс SXER нараства с близо 2 на сто.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 1,65%, френският CAC40 - с 1,87%, италианският MIB - с 1,95%, а британският FTSE100 - с 0,83%.

Подкрепа за днешната позитивна настройка на европейските пазари на акции оказват и изненадващо добри данни за търговския баланс, вноса и износа на еврозоната през август.

Вниманието на инвеститорите и от двете страни на Океана започва да се насочва към важни данни за продажбите на дребно в САЩ през септември (от 15:30ч.) и към предстоящо довечера (от 20:30ч.) изказване на президента на Фед - Джанет Йелън с оглед на пазарните очаквания за повишение на американската лихва през декември.

С интерес ще се следят и финансовите отчети за третото тримесечие на редица водещи американски банкови институции, в т.ч. на J.P. Morgan Chase & Co., Citibank Inc. и Wells Fargo & Co.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна