Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изплети топлина" ще зарадва бездомните не само с шапки и шалове

Снимка: Благотворителна кампания "Изплети топлина"

За пета поредна година бе даден старт на благотворителната кампания "Изплети топлина", в която, благодарение на добротворци и доброволци от цялата страна, бездомни хора ще се сдобият за зимата с ръчно изплетени шапки, шалове и ръкавици.

Благотворителната кампания "Изплети топлина" успява да дарява не само топлина чрез ръчно изплетени от хората аксесоари, но и чрез отношението, което има към хората без дом. Всеки, който може да плете или има неизползвани в дома си плетива, може да ги дари и да стопли поне едно бездомно сърце. Повече за целите на кампанията от изпълнителния директор на фондация "Има начин" Биляна Вутова:

Идеята в нея е много простичка и същевременно много значима - "Изплети топлина" помага на хората без дом. Нашата цел и кауза е да ги подкрепим, като плетем шапки, шалове, ръкавици и чорапи. Призовавам хората, които могат да плетат, да хванат иглите, кълбенцето прежда и да изплетат "топлина", която да ни изпратят, а ние да я дарим на хората, които имат нужда от нея. Ако някой не може да плете, но е развълнуван от възможността да помогне, го каним на нашите безплатни уроци по плетене. Ние ще го научим да плете, а той в замяна ще изплете поне един артикул в рамките на кампанията до края на ноември.

Първият урок по плетене към който можете да се присъедините започва утре. Ако имате възможност вземете си собствени  игли за плетене, защото вероятно ще ви се наложи да си занесете плетивото вкъщи. И макар че, всеки би могъл да дари купени от магазин шапка,шал и ръкавици има специална причина от "Изплети топлина" да държат на ръчното производство на даренията. Биляна Вутова обяснява:

Защото "Изплети топлина" е многопластова кампания и ние искаме да се осъществи един мост между тези, които даряват и тези, които получават. В "Изплети топлина" не топли толкова много преждата, а това, че някой е седнал и е отделил времето, вложил е енергията, емоцията си, пожеланието си към човека, който ще носи неговото плетиво.

Даренията първо се изпращат до фондация "Има начин", след което се комлектоват и разпределят из цялата страна. Плетивата се даряват лично на нуждаещите се, затова можем да кажем,че това е една кампания, която обединява тези които даряват с тези, които получават.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!