Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петко Христов: Искаме да възродим Националния етнографски музей в пълния му блясък

доц. Петко Христов
Снимка: Божидар Любенов

Директорът на Националния етнографски музей доц. д-р Петко Христов заяви пред Радио София, че амбицията на неговия екип е да възроди музея в пълния му блясък. Той обяви, че целта на екипа му е през 2018 година, когато България ще председателства Европейския съюз, а София ще бъде столица на Обединена Европа, в Националния етнографски музей да бъде подредена представителна експозиция за цялото многообразие на народната култура в България, каквато не е правена от десетилетия. Музеят стартира кампания за събиране на средства, за да изгради модерен образователен център, където малки и големи да могат да се докоснат до народните традиции и да видят това, което се е случвало през вековете.

От днес започват и Дните на културното наследство по повод 110 годишнината на музея. Програмата включва Ден на отворените врати с различни образователни забавления, две научни конференции, две етнографски изложби и прожекция на документален филм. Отбелязването вече започна днес с конференция за научното наследство на Димитър Маринов - първия директор на Етнографския музей, а от 18.00 ч. тази вечер в залите на Етнографския музей в Княжеския дворец ще бъде открита изложба, посветена на Димитър Маринов.

На 21 октомври от 16.00 ч. в Зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей  ще бъде излъчен документалният филм на етнолога Венета Янкова "Черните кукери", посветен на маскарадната традиция в Шуменско. В същия ден от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата "Славеят на Родопите", посветена на 90 години от рождението на народната певица Радка Кушлева.

Денят на отворените врати за Националния етнографски музей е на 22 октомври. Ще има изпълнения на Бистришките баби, уроци по народни танци, по плетене и тъкане на колани "на кори", по пеене на лазарска или коледарска песен в семинар, посветен на традиционните празници и още много изненади.

На 25 и 26 октомври ще бъде международната научна конференция "110 години Национален етнографски музей - минало, настояще, перспективи".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени