Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Искра чакат парите си от миналогодишната реколта тютюн

Хората в селото са в капана на постоянното безпаричие

Снимка: БГНЕС

На прага на новата изкупна кампания тютюнопроизводителите от силистренското село Искра все още не са получили парите си за миналогодишната продукция. 35 тютюнопроизводители чакат своите над 60 хиляди лева, а напрежението в селото расте.

Жителите на Искра работят всеки ден, но получават заплата само веднъж в годината, когато продадат реколтата, ако я продадат и ако им я платят, защото месеци наред напразно чакат парите от миналогодишния тютюн. Броят си стотинките и се надяват най-после да се появи купувач и за тиквените семки. Отгледали са тонове, а цената се е сринала от 3 лева и 60 стотинки миналата година до лев и петдесет сега. Подиграват се с хората, разказва местен жител и допълва, че пътят води към банките и заеми, ако им дадат.

Ако продадем тиквените семки 1.50 – 1.30 – каква сметка ще имаме? Накъде отиваме? Наникъде. Затъваме директно надолу, възмущават се в Искра.
   
В отглеждането на тютюна са впрегнати много средства и труд и накрая производителите нямат пари дори да дадат на децата си, които учат в Силистра. Въпросът с тютюна не е решен, а държавата вече се дърпа от него, убедени са жителите на селото.

От фирмата, изкупила тютюна, за пореден път са обещали да платят най-късно в понеделник и хората се надяват. Заради проблемите с тютюна са започнали да отглеждат и други култури. Засаждат овощни градини, лук, чесън и подправки, но и за тях трудно намират пазар:

Засега пари сме взели само от кайсиите, но пак бяхме изнудвани на ниски цени. Ние се борим с времето, с държавата, с данъците. Ние сме коректни, всичко си плащаме. Ние оставаме винаги "прекараната" страна. Това чувство е най-лошо – да бъдеш "прекаран". 

Дори и да получат парите си в понеделник, само след месец играта на нерви започва отново, с новата изкупна кампания. И така е от години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна