Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиооркестърът официално "вдига завесата" днес

Добринка Табакова, Рахманинов и Стравински са композиторите в афиша

Росен Гергов

Симфоничният оркестър на БНР излиза на сцената тази вечер с една програма, която е показателна за целия предстоящ сезон. Първата творба е българска, при това премиерна - един от ярките структурни елемнти на новия сезон. Става дума за "Тракия" на Добринка Табакова - родена е в Пловдив, но от 1991 живее в Лондон, завършила е Guildhall School of Music, има докторантура по композиция от King's College. Като добавим нейната номинация за "Грами" като композитор, както и някои останалите наистина впечатляващи моменти от нейната биография (поканата да напише кантата за 400-годишнината от смъртта на Шекспир... в страна с традиции като Англия, в която по принцип предпочитат всичко да се "претворява" от истински англичани), мястото на Добринка Табакова в откриването на сезона на Радиооркестъра (скоро музиката й звуча по време на фестивала в Балабановата къща в Пловдив, а през февруари една от творбите от диска, номиниран за Грами, е включена в афиша на Софийската филхармония). За нейната "Тракия" си говорим най-много с Росен Гергов, главния диригент на радиооркестъра, който ще бъде на пулта в този първи "изцяло свой сезон". За красотата на музиката, която ни води към едни пластове на миналото, разказва той. Но не само.

Програмата продължава с един от най-трудните и най-обичаните от публиката клавирни концерти (Втория на Сергей Рахманинов) с интересен млад солист. Юлиян Хеденборг е учил в Залцбург, Виена и в Консерваторията "Хайдн" при проф. Тихонов. Концертирал е много в Япония и САЩ, свири активно камерна музика с двамата си братя (и двамата са част от състава на Виенската опера), имал е гастроли в Германия, Чехия, Словакия. Лауреат е на редица награди от конкурсите в Мадейра (Португалия), Стокхолм (Швеция), Варало и Кортемилия (Италия).
Финалът на вечерта е за Игор Стравински и музиката из неговия знаков балет "Петрушка".

Концертът на радиосимфониците от Зала "България“ е включен в програмата на World Concert Hall  и освен по програма „Христо Ботев“ на БНР ще може да се слуша в целия свят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна