Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 деца от 18- то СОУ в София, които са били на зелено училище в Хисаря, са със съмнения за хранително отравяне

Снимка: ЕПА/БГНЕС

10 от общо 77 деца, които са били на зелено училище в хотел  „Аугуста“ в Хисаря,  вчера вечерта са вдигнали висока температура и са се оплакали от стомашно неразположение. 10 годишните ученици са от 18- то СОУ в София. От  управата на хотела съобщиха, че веднага са извикали лекар от Спешната помощ в Калояново, който ги е прегледал.  Няколко деца са заминали  през нощта с родителите си,  а днес е отпътувала цялата група, тъй като зеленото училище е приключило.

Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните  извършват проверка на ресторанта, където са се хранили децата. Взети са проби за лабораторно изследване. Резултатитеот ще станат известни следващата седмица.  Проверяват се и всички документи за доставените хранителни продукти, както и здравните книжки на персонала. 

Директорът на хотелския комплекс Нацо Радев изключва възможността храната да е причина за състоянието на децата. Той подчерта, че за групата по време на престоя й е съставяно отделно меню, като допълни:

Децата са обядвали около 12-13 часа и вечерта са тръгнали към дискотека, обаче някои от тях са се почуствали недобре и не са вечеряли. Прибирайки се в стаите си започват да повръщат. Викнали са "Бърза помощ",  лекарят е казал, че това е възможно да е вирусно, но в момента ми се струва, че повече е настинка..., защото децата запотени непрекъснато излизат, влизат,  пият студени напитки.
 
Радев потвърди , че експерти от Агенцията  по храните днес са взели проби. До момента не сме имали оплаквания от обслужването, допълни  директорът, който работи в хотела от дълги години:

При нас всички са убедени, че трябва да имаме изключително добър контрол и хигиена и колективът спазва  тези правила много стриктно... Аз мога да ви кажа, че в болниците хигиената е стократно по-ниска, отколкото при нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна