Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция почете паметта на жертвите на атентата в Ница с възпоменателна служба

Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски политици, сред които кандидатите за президент Никола Саркози, Ален Жупе и Франсоа Филон се събраха на церемония в памет на 86-те загинали при атентата на 14 юли тази година в югоизточния френски град Ница.

Тунизиецът Мохамед Булел мина с 19-тонен камион през празнично шествие в града, прегазвайки хора, събрали се да наблюдават фойерверки. Той бе застрелян от полицията.

На днешната церемония в памет на жертвите присъстваха оцелели, близки на загиналите и френски политически лидери от правителството и опозицията, както и принц Алберт II от Монако.

Френският президент Франсоа Оланд изнесе реч в чест на жертвите, в която благодари на служителите на спешните служби, който са пристигнали на място веднага след атаката:

Това, което ни удари на 14-и юли беше национално обединение. Това е чудовищната цел на терористите: атакувай, за да изплашиш другите, освободи насилието, за да създадеш разделение, провокирай страх, за да подхраниш недоверието и заклеймяването. Аз казвам не. Злото ще се провали. Единството, свободата и човечността ще победят.

Оланд заяви, че Франция, която участва в борбите срещу радикални ислямски групировки в Близкия Изток и Северна Африка, няма да отстъпи, въпреки няколкото атаки на френска земя:

За четири минути, дори по-малко, камион, каращ с максимална скорост през мирна тълпа, превърна Английската алея в гробище. Терористът е планирал действието си, извършил го е със студено сърце, с единствената цел да убива.

Имената на 86-те жертви, които загинаха в атаката на 14 юли в Ница бяха прочетени на глас и по една бяла роза за всеки беше поставена на монумент в тяхна памет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна