Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от анкетирани пациенти в болница „Тракия“ в Стара Загора приемат въвеждането на „пръстов идентификатор“

Снимка: Венелина Попова

Една трета от анкетирани пациенти в старозагорската болница „Тракия“ приемат прилагането на технологията „пръстов идентификатор“ в системата на здравеопазването, една трета я отричат, останалите не могат да преценят, заради липсата на достатъчно информация. 

Данните от анкетата, проведена сред 267 пациенти на болницата в периода август-септември, бяха обявени в Стара Загора на семинар за журналисти за достъпа до качествени здравни грижи и пациентската удовлетвореност. 

Обобщена информация на Националната пациентска организация за периода 2014-2015 година, събрана от проведени консултации с над 11 хиляди пациенти, показва, че 2055 от тях са неудовлетворени от медицинското обслужване, което са получили. 470 от тях споделят за пропуски в лечебно-диагностичния процес, на 390 е бил отказан достъп до лечение, на други 250 – достъп до лекарства, а на 272 са поискали да доплатят за лечението си. 

От създаването й досега в Изпълнителната агенция „Медицински одит“ са постъпили 1027 жалби от пациенти, голямата част от тях са свързани със смъртни случаи. Извършените проверки доказват 8 процента доказани лекарски грешки, заяви пред журналистите професор Златица Петрова – изпълнителен директор на Агенцията и допълни, че не знае колко от тях са били потвърдени от съдилищата в България. Най-високият процент от жалбите – 67 процента пък са свързани с качеството на обслужване в лечебните заведения у нас. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна