Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е предложила да се включи в освобождаването на северния иракски град Мосул от групировката „Ислямска държава“

Турция е предложила да се включи в освобождаването на северния иракски град Мосул от групировката „Ислямска държава“. Това е станало на снощните преговори в Лозана, в които са взели участие иракски, ирански, саудитски, руски и американски представители.

Междувременно иракски войски и американската авиация нанесоха удари по джихадистите източно от Мосул. Турски телевизионни канали излъчиха новината с анонса "Започна голямата операция за Мосул". Според турски военни източници обаче планираната офанзива за освобождаването на Мосул от терористите още не е започнала.

От премиерската служба на Турция съобщиха, че на този етап турската армия не участва в ударите. Пак според тях, когато започне голямата операция за Мосул, тази позиция на турската армия може да се промени.

Турска телевизия цитира командир на бойците пешмерга, който каза, че терористите от ИД са възпламенили петрола в изкопаните кладенци, за да се пазят от ударите от въздуха.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред турски медии, че срещата за Сирия, която се проведе вчера в Лозана, не е довела до постигането на споразумение за прекратяване на бойните действия в тази страна. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна