Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина

На ход, след като ЦИК не си свърши работата съобразно Конституцията, е или Конституционният съд, или Народното събрание

| обновено на 17.10.16 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд за текстовете от Изборния кодекс, свързани с разкриването на избирателни секции в чужбина. Манолова обяви това си намерение вчера, в ефира на "Хоризонт", като нарече настоящата законова уредба: "конституционна мина":

Видя се, че тези текстове създават проблеми. На практика те поставиха ЦИК пред една дилема – кой точно текст да спази – дали този, който казва, че при събрани 60 заявления задължително се разкрива изборна секция, или текстът, който казва, че таванът на секциите в една държава е 35? И, удобно, ЦИК реши да ограничи правото на българите, вместо да излезе с едно смело решение в духа на Конституцията и да уважи искането за създаване на толкова секции, за колкото са събрани съответно заявления. Така или иначе в тези избори като че ли изборната администрация повече пречи, отколкото да помага и да улеснява гражданите да гласуват. Така че на ход, след като ЦИК не си свърши работата съобразно Конституцията, е или Конституционният съд, или Народното събрание. 

От ГЕРБ обявиха, че ще предложат на извънредно заседание на Народното събрание във вторник промени в Изборния кодекс, с които да отпадане лимитът за броя на секциите за гласуване в чужбина, а също и за признаване за действителен вота на хората, гласували в квадратчето "Не подкрепям никого".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!