Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Великобритания е изправена пред продължителен период на слабост

Сигналите, че икономиката на Великобритания изглежда по-устойчива от очакваното след гласуването за Brexit, могат да приспят британците в измамно чувство на сигурност, се посочва в доклад на ITEM Club на компанията Ernst & Young LLP.

Според нови прогнози на ITEM Club, растежът на британската икономика ще се забави през следващата година до 0,8% от 1,9% през настоящата, преди да последва известно ускоряване на икономическия растеж до 1,4% през 2018-а година.

Опасенията, че Великобритания може да загуби безмитния си достъп до единния европейски пазар, или дори да изпадне от ЕС без да бъде постигнато търговско споразумение, доведоха до срив на британската лира към 31-годишно дъно. Несигурността около процеса по Brexit означава, че британските компании са склонни да ограничат плановете си за инвестиции и тези за наемане на персонал, докато покачването на цените в резултат на по-слабата местна валута ще навредят на потребителските разходи, се посочва в последния доклад на ITEM Club.

Досега сякаш изглеждаше, че икономиката успява да се справи с Brexit, но тази картина е измамна, посочи Питър Спенсър, който е главен икономически съветник на групата. Нестабилността на лирата стерлинг през настоящия месец представлява навременно напомняне, че предизвикателствата пред британската икономика тепърва предстоят, допълни той и подчерта: Тъй като инфлацията ще се завърне през зимата, това ще навреди на доходите на британските домакинства и на потребителските разходи.

ITEM Club очаква инфлацията във Великобритания да скочи до 2,6% през следващата година, преди да отслабне обратно към 1,8% през 2018-а година. Това вероятно ще забави растежа на потребителските разходи от около 2,6% през тази до 0,5% през 2017-а година и до 0,9% година по-късно, се посочва в новия икономически анализ. Несигурността около бъдещите търговски отношения с ЕС се очаква да доведе до свиване на бизнес инвестициите с 1,5% през тази и с над 2% през 2017-а година.

Натискът върху потребителите и предпазливият подход при бизнес разходите означават, че Великобритания е изправена пред период на относително нисък икономически растеж, отбеляза докладът.

В същото време обаче, ITEM Club посочва, че износителите ще се възползват от обезценката на паунда и с оглед на това очаква растеж на експорта с 4,5% през 2017-а и с 5,6% през 2018-а година.

ITEM Club представлява анализаторска икономическа групировка на компанията Ernst & Young LLP, която публикува тримесечни прогнози за развитието на британската икономика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна