Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Франсоа Перуз: Мегаполисът Истанбул олицетворява политическите амбиции на Турция

Турският президент Реджеп Т. Ердоган на церемонията по откриването на мегамоста "Султан Явуз Селим" в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разрастването, развитието на Истанбул е свързано с политическата визия за мощ, за власт, за сила. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ специалистът по градоустройство и регионална география проф. Жан-Франсоа Перуз, директор на Френския институт за анадолски изследвания в Истанбул и преподавател:

Развива се град-свят и в тази стратегия на мощ и влияние Истанбул в очите на властващите в Турция лидери е възприеман като представителна витрина.  

Целта е до 2023 година, когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на модерната турска държава, Турция да влезе в топлистата на десетте най-мощни държави в света. Разрастването на Истанбул е част от този мегапроект, поясни специалистът по градоустройство. 

От една страна мегаполисите са източници на голямо богатство, а от друга страна – в тях има огромни зони на бедност, т.нар. "бидонвили" – този парадокс очерта доц. Климент Найденов, ръководител на катедра „Регионално развитие“ във Факултета по география и геология на Софийския университет. Той цитира данни, според които в подобни зони на бедността по света вече живеят над 1 милиард души и това ще бъде един от големите проблеми пред политиците.

Мегаполисите имат и своите проблеми, сред които безработицата, транспортната обезпеченост и климатичните изменения, защото много от тях са разположени на уязвими места, продължи анализа си доц. Найденов. По думите му, една от пречките пред развитието на мегаполисите може да бъде проблемът с енергията. 

Разрастването на мегаполисите си има огромна социална цена, изтъкна и Жан-Франсоа Перуз. Той допълни, че Турция и Китай в момента са двете мегадържави, в които процентът на трудовите злополуки е най-голям.

Над две-трети от населението на Истанбул днес живее в квартали, изградени след 1990 година и не вижда нищо от онова, което за нас олицетворява този град, изтъкна в заключение френският експерт. 

Двете мнения чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени