Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера откри новия си сезон с балети на Игор Стравински

БНР Новини
Сцена от балета „Жар птица“ в Софийската опера.
Снимка: operasofia.bg
С бляскава премиера на двата едноактни балета на Игор Стравински – „Жар птица” и „Петрушка”, Софийска опера откри своя нов творчески сезон. Постановката е на световноизвестния майстор на танца Андрис Лиепа, който с много любов възстановява оригиналната хореография на Михаил Фокин от „Руските сезони” в Париж през 1910-1911 г. Сценографията и костюмите са по оригиналните скици на Александър Бенуа – театрален художник, работил за Мариинския театър в Москва, а през 1907 г., заедно със Сергей Дягилев, ръководил организацията на „Руските сезони” в Париж. Под палката на маестро Григор Паликаров оркестърът и балетът пресъздадоха вълшебния приказен свят на музиката.







За откриването и премиерата, както и за други предстоящи нови постановки, споделя акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет:

Ние даваме възможност на публиката да участва в това свещенодействие в новия оперен сезон на Софийската опера и балет с първата премиера на „Петрушка” и „Жар птица” от Игор Стравински. Един композитор, който в последните години не е бил на нашата сцена и в този баланс с „Пръстенът на Нибелунга”, „Тристан и Изолда” и предстоящия „Парсифал” на Рихард Вагнер, ние даваме на балета и оркестъра едно ново предизвикателство с музиката на гениалния композитор Игор Стравински. Хореографията е на Андрис Лиепа, който преди 30 години дебютира на тази сцена като балетист с „Лешникотрошачката“, а сега се завръща с нов почерк на хореограф. Той е едно сериозно име в съвременното балетно изкуство. Имаме още една балетна премиера – „Анна Каренина” по музика на Пьотр Илич Чайковски. Оперната ни програма включва „Силата на съдбата” от Верди и за първи път в България – „Парсифал” от Рихард Вагнер. Тя ще бъде шестата опера. Както само български балетни артисти правят тези шедьоври на Стравински в режисурата и хореография на г-н Лиапа, така и „Парсифал” правим само с наши, български оперни певци. Програмата на летния ни сезон е също гореща и интересна. В репертоара на трупата имаме много заглавия, които представяме от предишни сезони – както балетни, така и оперни, и много детски.



Сцена от балета „Петрушка”.Руският хореограф, режисьор и дългогодишен солист на Болшой театър Андрис Лиепа споделя с вълнение за работата си:

Посвещавам този проект на великите деятели на културата на Русия: Дягилев, Стравински, Беноа, Фокин, Нижински и всички, участвали във времето в този спектакъл. Вълнуващо е, че с този театър и този спектакъл достигаме нивото на световната музикална култура. Музикантите и диригента, с които работим по прекрасната музика, която е чисто симфонична и много сериозна, са прекрасни. Музиката на Стравински е класически „бестселър”. Както и музиката на ХХ век без Стравински е практически невъзможна. И се радвам, че лидери в световната музика като Вагнер и Стравински присъстват тази година на софийска сцена.



Снимка: operasofia.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени