Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От МУ публично отвориха изборните книжа и в присъствието на медиите

Снимка: Наталия Ганчовска

Ограничаване публичността при провеждането на Общото събрание на Медицинския университет в София, което смени ръководството на висшето училище, се е наложило, поради опитите заседанието да бъде провалено. Това обясни проф. Радомир Угринов, който е внесъл предложението:
Докато течеше регистрацията и докато кворумът беше на кантар - 250-260, 60-70 човека стояха във фоайето. Други 20, и аз ги знам кои са, стояха на входа, където е за стоматологията на Военна болница. В момента обаче, в който се разбра, че хората, които са вътре в залата са над 270 души, тези 50 човека, ако беше по-малък кворума, щяха да си тръгнат, другите също щяха да си тръгнат, те влязоха вътре и така изведнъж станаха 320.
Днес от университета публично отвориха изборните книжа и в присъствието на медиите, за да докажат че изборът на новия ректор, проф. Виктор Златков, е законен. Именно новият ректор е съхранявал кашона с бюлетините до тяхното отваряне.
На процедурата не присъстваха представителите на Министерството на образованието, които извършват проверка на ВУЗ-а в момента.
В петък финансовото министерство спря парите към университета, заради скандалния избор на ректор.
Министерството на образованието все още не е получило документите за избора на новия ректор на МУ-София. Това обяви пред "Хоризонт" главният секретар на министерството Красимир Вълчев
Все още нямаме документите. Единственото, което имаме, е сигнал, че документите са били манипулирани през миналата седмица. Събирали са се подписи впоследствие. Ние не можем да се произнесем по този сигнал, но забавеното предоставяне на документите и съхранението им извън сградата на Ректората и от лице, различно от председателя на Общото събрание, оставя допълнителни съмнения у нас. В момента това, което имаме, са само сигнали за опорочено Общо събрание и невъзможност да извършим проверка поради неоказване на съдействие от страна на председателя на Общото събрание. Документите сме ги изискали от председателя на Общото събрание, а той е лицето, което е отговорно за съхранението им, както и за законосъобразното провеждане на събранието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени