Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнато е съгласие за необходимите промени в ИК

| обновено на 17.10.16 в 19:28
Снимка: БГНЕС
Завърши извънредната среща в парламента на премиера Бойко Борисов с ръководствата на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт, на която е постигнато съгласие за необходимите промени в Изборния кодекс. 

Управляващата коалиция постигна съгласие Изборният кодекс да бъде променен така, че във всички страни-членки на Европейския съюз, без ограничение, да има разкриване на секции. В останалите държави от света, законът остава в сила – до 35 секции.

Що се отнася до прословутото квадратче "Не подкрепям никого", се е постигнало съгласие, методиката за отчитането му на изборите, да не трябва да се използва в президентски и кметски избори.

Остава и 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание след провеждане на парламентарни избори.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че още преди месеци, при предишното приемане на Закона, са можели да се разберат спорните текстове да се приемат така, както ще се приемат сега и да не се стига до напрежението в коалицията от последните седмици:

Взехме решение, заради стабилността на правителството и на мандата на това мнозинство да се направи този компромис. Мисля, че сега с махане на ограниченията на секциите в Европейския съюз, с възможността да се разкрият повече от една секция там, където да се направят още комисии, ще се даде възможност нашите сънародници да имат комфортната възможност да гласуват. И разбира се, с това прословуто квадратче, което, повтарям: ГЕРБ няма никаква идея нито дали е хубаво, нито лошо. Тогава го подкрепихме, така че – каквото господин Зеленогорски предложи. Така се разбрахме и с патриотите, да го входират веднага. Ние ще го подкрепим в парламента, въпреки това, че имахме и други решения вчера на изпълнителна комисия, заради стабилността и на коалицията, и на това, което за две години толкова много направихме. 

Текстовете, около които се постигна споразумение, ще бъдат оформени като законопроект в най-скоро време и ще бъдат внесени в деловодството на парламента.

Срещата дойде часове след като ГЕРБ внесе проект за промени в Изборния кодекс, според които ограниченията за брой изборни секции в чужбина отпадат само за страните от ЕС. 

От Патриотичния фронт заплашиха да оттеглят подкрепата си за кабинета, ако ограниченията отпаднат и за Турция. 
Друг повод за напрежение даде днешна позиция на "Движение България за гражданите". Оттам заявиха, че ако кандидатът на Реформаторския блок за президент получи значително по-малко гласове от резултата на РБ на предишните два избора, ще се оттеглят от властта.


В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румяна Василева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна