Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: БСП има много гузна съвест относно АЕЦ "Белене"

Таско Ерменков: Прокуратурата е независима и има право да прави каквото си иска

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за договора с "Атомстройекспорт" за оборудване на АЕЦ "Белене".

Прокуратурата е независима и има право да прави каквото си иска, това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" депутатът от БСП Таско Ерменков:Таско Ерменков

Става въпрос за онова оборудване, което беше доставено на площадката на АЕЦ "Белене“ в предишния му вариант и беше продадено на "Атомстройекспорт“, ако не се лъжа, в момента работи в Калининград. Тази сделка беше вече един път разглеждана, ако не се лъжа, беше проверявана от прокуратурата. Ако не се лъжа, прокуратурата прекрати разследването поради липса на състав на престъплението. Сега най-вероятно поради някакви политически предизборни или каквито и да било други съображения го е възобновила.

Важно е компетентните органи да не се ограничат в търсене на отговорността до чиновника, който е свършил черната работа, а да се намерят поръчителите, коментира Мартин Димитров от РБ:

При БСП има много гузна съвест. Виждате, че в техния мандат са поръчани два реактора за АЕЦ "Белене“, без да има осигурено финансиране, без да има подписан договор, за които в момента плащаме милиард и 270 милиона лв., а знаете, че по отношение на втория реактор, който не е завършен, ще плащаме още 10% от неговата стойност. Плащанията по АЕЦ "Белене“ идват едно след друго. Това обвинение на прокуратурата касае периода преди това и продажбата на предишния реактор, както и действията на НЕК тогава, но за мен най-важният въпрос е: "Как чиновници от НЕК са поръчали два ядрени реактора от Русия?“. За мен, някой на високо политическо ниво го е разрешил. Може да е било устно, може да е било писмено. Може и да е по някакъв трети начин.

Цялото интервю с Таско Ерменков и Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени