Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Улични танцьори"

Премиера на документалния филм "Улични танцьори" ще се състои в офиса на Фондация „Пловдив 2019“ в Синята къща. Филмът е резултат от сътрудничество между двете Европейски столици на културата Donostia / San Sebastián 2016 и Пловдив 2019 / Plovdiv 2019 с участието на фестивала One Dance Week.

„Улични танцьори“ е част от проекта на Сан Себастиан 2016 "Европа Транзит" и серията 10 филмирани истории, посветени на съвременните измерения на съжителството в Европа и културното и социално разнообразие. През юли екипът от Испания пристигна в Пловдив с двама топ хореографи, които потърсиха път за преосмисляне чрез танц на изолираните групи в града, заснемайки работния процес и срещите с представители на ромската общност и предразсъдъците, с които те се сблъскват.

Проектът "Европа Транзит" е реално приложение на мотото на Сан Себастиан 2016 – „Културата да живеем заедно“ и разкрива различни предизвикателства, с които се сблъскват десет европейски града – Сеу̀та /Испания/, Белфаст /Северна Ирландия/, Дрезден /Германия/, Вроцлав /Полша/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Калининград /Русия/, Пафос /Кипър/, Прищина /Косово/, Истанбул /Турция/ и Пловдив.

През интервюта и лични срещи, всеки документален филм представя няколко различни гледни точки – на общността, на обективния журналист и на артиста, които дават възможност да се сглоби не само актуалната социална картина, но и да се покаже как културата и изкуството могат да участват като решения. 

Начало 18.30 ч. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна