Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Биков: Президентският вот се превръща в един своеобразен вот на доверие от страна на избирателите

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Големият проблем в последните дни беше, че представители на РБ, които участват в управлението, се опитаха да внушат на публиката, че се подготвя манипулация на изборния процес от управляващите, от които са част и те самите. Представители на Реформаторския блок се опитаха да внушат на публиката, че се подготвя манипулация на предизборния процес от управляващите, от които са част и те самите. Това заяви в предаването "Преди всички" Тома Биков, съветник на вицепремиера Румянa Бъчварова, според когото именно това е бил големият проблем в последните дни, а не въпросът с квадратчето "Не подкрепям никого":

Когато става въпрос за една коалиция, в която участват три политически формации, две от които са коалиции – едната е от две партии, другата – от 5 партии, няма как да се взимат решения, които са много ясни като политическа рамка, защото всяка от тези формации има някаква своя линия. Когато някой влезе в управляваща коалиция, той е длъжен да поддържа някаква обща линия на поведение и да задържа емоциите си, още повече за незначителни проблеми, какъвто е проблемът с квадратчето. Има един съществен и основен проблем, който стои в дъното на проблемите в коалицията. Това е, че в края на миналата година и началото на тази РБ се раздели и всяка от двете страни (опозиционната и управляващата) започна да се опитва да решава вътрешно-коалиционния проблем на РБ на държавно и на правителствено ниво.

Този президентски вот се превръща в един своеобразен вот на доверие от страна на избирателите, допълни Биков:

Той се превръща в тежък сблъсък между най-голямата управляваща партия и най-голямата опозиционна партия. От него ще се реши политическата перспектива на България, от какво правителство ще бъде управлявана страната.

Президентските избори имат важно значение и могат да играя ролята на вододел за всяка от формациите, подчерта Тома Биков.

Цялото интервю с Тома Биков можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!