Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Шойгу обяви, че от днес ще бъдат прекратени ударите срещу Алепо

| обновено на 18.10.16 в 12:03
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че въздушните удари срещу терористите в сирийския град Алепо се прекратяват от днес. Това изявление идва часове след като Москва и Дамаск обявиха хуманитарна пауза в четвъртък за Алепо.

Целта на по-ранното прекратяване на въздушните удари над Алепо от страна на руската и сирийската авиация е необходимостта да бъде организирана сигурността по извеждането на мирното население от сирийския град, което трябва да стане по шест коридора. Според военния министър на Русия Сергей Шойгу, приоритет ще бъде гарантирането на евакуацията на болните и ранените от източната част на Алепо.

Преди началото на хуманитарната пауза, която снощи обяви на извънреден брифинг високопоставеният руски военен генерал-лейтенат Сергей Рудской, водещо ще бъде и безпрепятственото извеждане на бойците от терористичната групировка "Джабхат Ан Нурса" от Алепо в два коридора. Същевременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу не уточни до кога се прекратяват ударите над северозападния сирийски град, като използва повода още веднъж да призове държавите от Близкия изток и Арабския залив, които имат влияние върху терористичните групировки, да прекратят своите действия и да напуснат града.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна