Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гранична полиция": Общо 72-ма турски граждани са върнати на Турция за 2016 година

Омбудсманът Мая Манолова не е била информирана от МВР за експулсирането на 7-те турски граждани от България

| обновено на 18.10.16 в 16:37
Снимка: БГНЕС


Седемте турски граждани, за които се твърди, че са привърженици на проповедника Фетхуллах Гюлен, са били върнати на Турция, въз основа на двустранна спогодба за реадмисия от 2014-а година.

От „Гранична полиция“ обявиха, че турските граждани не са поискали закрила в страната ни и отиват да работят в Западна Европа.

Никой от задържаните седем турски граждани по границата ни с Румъния не е поискал закрила или убежище от България. Това обясниха днес от "Гранична полиция", след като медии в южната ни съседка обявиха, че преди дни страната ни е предала на властите в Турция седем привърженици на проповедника Фетхуллах Гюлен. Задържаните турци са били в един камион заедно с двама мигранти от Сирия, които са настанени в един от домовете на Държавната агенция за бежанците. Шофьорът на камиона е арестуван. Заместник-директорът на "Гранична полиция" старши комисар Светослав Манолов
С изтичането на заповедите за задържане от  началника на ГПУ-Русе са им наложени принудителни административни мерки. Принудително отвеждане до границата на страната на лица, които нямат установено влизане по законовия ред.
Общо 72-ма турски граждани сме върнали на Турция от началото на 2016 година, обясниха още от "Гранична полиция".
Светослав Манолов: 
Изпълняваме спогодбата за реадмисия с Европейския съюз и Турция от 2014 година, която за турските граждани се изпълнява от 2014 година. Лицата са предадени на 15-и през КПП "Капитан Андреево" на турските власти.
На турските граждани е осигурен преводач, с помощта на когото са проведени разпитите. Никой от тях не е казал, че е привърженик на Фетхуллах Гюлен. Обяснили са, че отиват да работят в Западна Европа.

Към момента от "Гранична полиция" не знаят дали на предаването на седемте турски граждани са присъствали представители на неправителствени организации и омбудсманът, какъвто е редът.


Омбудсманът Мая Манолова не е била информирана от МВР за експулсирането на 7-те турски граждани от България. Това е законово задължение на ведомството с цел наблюдение на процедурата - обясни Манолова:
Макар МВР да е имало очевидно основания да издаде подобни заповеди, към тяхното изпълнение не би следвало да се пристъпва незабавно, тъй като това е в противоречие с норми на международното право и с Българската конституция и Закона за чужденците. Във всички тези актове е казано, че в случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава, а преценката за това, ако не е могла да бъде направена от служби "Миграция", е нормално да се направи от българския съд.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени