Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флашмоб на музиканти от Симфоничния оркестър на БНР в метростанция „Сердика“

| обновено на 18.10.16 в 13:48

СнимкаФлашмоб на музиканти от Симфоничния оркестър на Българското национално радио и DJ Досю Амурджиев в метростанция „Сердика“ ще покаже как би звучал Брамс, ако се беше родил през 21-ви век. На 21 октомври 2016 г. между 17.15 и 18.00 часа със събитието в метрото публиката ще бъде поканена на концерта „Брамс Remixed“, с който на 30 ноември се открива Новогодишния музикален фестивал – НДК 2016.

Идеята на „Ако Брамс се беше родил днес“ на БНР и НДК е истинско музикално приключение с участието на един виртуозен челист - Бернхард Хеденборг, европейския диджей шампион - Grazzhoppa и симфониците на БНР под диригентството на Росен Гергов. Това е музикално събитие от най-нов тип, отразяващо световните тенденции в класическата музика. То показва трансформацията на един класически шедьовър, когато срещне нов прочит от съвременен джаз-музикант. Музикалното приключение вече е покорило редица европейски сцени с огромен успех, а сега ще може да бъде усетено и от българската публика.

„Кончерто гросо за виолончело, DJ и симфоничен оркестър“ съчетава в себе си традицията и модерността, сблъсква акустичните инструменти от симфоничния оркестър с миксирането на DJ. Известният белгийски саксофонист и композитор Фабрицио Касол използва за основа на своето произведение една от най-красивите творби на Брамс – Симфония № 4 и я превръща в съвсем различна творба, като добавя нов „инструмент“ в оркестъра и изпъстря произведението с много импровизации.

Елате на флашмоба на 21 октомври от 17.15 часа в метростанция „Сердика“, където ще получите и допълнително информация за най-интересните музикални събития в навечерието на Коледа. 


Горещи теми

Войната в Украйна