Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският апелативен съд назначи нова комплексна експертиза по делото за имамите

Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд назначи нова комплексна експертиза с участието на тюрколози, арабисти и теолог - ислямист по делото срещу  Ахмед Муса Ахмед и 12-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология.  
Предишен състав на съда вече увеличи наказанието на Ахмед от 1 на две години лишаване от свобода, а на останалите обвиняеми бяха наложени административни наказания. 
Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане, тъй като прецени, че мотивите на магистратите не се базират на изчерпателен анализ на събраните доказателства. 
Специалисти от Софийския университет и от Нов български университет ще бъдат поканени като вещи лица за изготвянето на експертизата, която трябва да установи дали в материалите, приложени по делото - книги, електронни извлечения, проповеди и брошури, има призиви за джихад или подмяна на оригинални текстове от Корана с други. Експертите трябва да проследят и влиянието на трите течения - уахабизъм, салафизъм и ханефизъм. Освен това от Министерството на външните работи ще бъде изискана справка за дипломатическите отношения между България и Саудитска Арабия, както и за взаимните спогодби, договорени между двете държави за периода 2005-2010 година. Магистратите отправят и искане до Главното мюфтийство, което трябва да предостави подробни справки за реда, по който негови служители са посещавали семинари или обучения извън страната в този период. 
Следващото съдебно заседание на Пловдивския апелативен съд беше насрочено за средата на декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна