Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 3 на сто от болните с хепатит С у нас са диагностицирани, сочат данните на пациентски сдружения


Едва 3 на сто от болните с хепатит С у нас са диагностицирани, сочат данните на пациентските сдружения  "ХепАктив" и "Здраве без граници". Общо 110 хиляди са страдащите от това коварно вирусно заболяване, което се предава по кръвен път и уврежда черния дроб.

В столицата вече работи кабинет за анонимно и безплатно изследване за Хепатит С, на ул. "Самуил" №111, където още първия ден имаше желаещи за изследване:
За първи път си направих такова изследване. Чисто информирано аз самата да реша и да дойда без да имам проблем. Стана за две минутки, въобще не е болезнено. След 10 минути резултатът е готов. Първо е анонимно и безплатно, всеки може да дойде да си го направи, сподели пред микрофона на БНР една от посетителките.  

Вече 15 години Центърът за сексуално здраве изследва безплатно за ХИВ, а сега се добавя и изследване за хепатит С, посочи Елена Биринджиева от "Здраве без граници :
Изключително важно е да се изследва хепатит С. Идвали са в центъра и винаги са ме питали предлагате ли изследвания за хепатит. Те вървят винаги заедно и се водят като пакетни изследвания. Това е една потребност, която е търсена.

Изследванията за хепатит С не се поемат от Здравната каса. Затова такива кабинети ще спомогнат да бъдат открити заболелите, посочи Силвана Лесидренска:
Няма конкретна симптоматика. Човек няма как да разбере,че е болен. Понякога и самите лекари биват заблудени от неясните симптоми като уморяемост, болка в мускулите. Затова единствено кръвният тест категорично може да потвърди или да изключи тази диагноза.
Изследването изисква само капка кръв от пръста, а резултатът е готов след 15 минути.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени