Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори от балканските страни договарят съвместни програми в София

Посланикът на Македония: 500 000 наши граждани са посетили България през 2015 година

Общите туристически продукти между Балканските страни ще привлекат повече хора

Снимка: Интер Експо Център


В рамките на туристическото изложение „Елате на Балканите“, което се провежда в Интер експоцентър туроператорите от България  и от балканските страни договарят детайлите по различни програми, които ще предложат на туристите в бъдеще, както и комбинирани програми за далечните пазари. Една от страните, с които България работи активно за привличане на туристи и създаване на общ туристически продукт е Македония.

Сътрудничеството между България и Македония в областта на туризма е с огромни възможности, смята посланикът на Македония у нас Марян Гьорчев. Всяка година има ръст в обмена на туристи. През 2015-та година 500 000 граждани на Македония са посетили България, а през тази година се очаква броят им да достигне 600 000, каза още той. Македонските туристи проявяват интерес към ски курортите и тези по южното Черноморие, сподели той.

Има посещения и на знаменити места в България, каквито са Велико Търново, Копривщица,  Преслав - всички места, които означават културоложки съзнания на македонците за близките отношения между България и Македония. Ние считаме България за приятелска и братска страна. В последните 5 години има ръст на посещаемостта на българите в Македония от 13%. Броят на българите, които посещават Македония, е 29 000. Смятаме, че и в 2016-та година ще има ръст. Това показва, че имаме много неща, които трябва да споделим.

Гьорчев подчерта, че  общите туристически продукти между Балканските страни ще привлекат повече туристи:

Регионално да действаме, да се обединяваме за туристическите оферти, особено морски туризъм, ски-туризъм, алтернативен туризъм, хайкинг, байкинг, езерен туризъм, манастирски туризъм, не само между нас. Например, конткретно за Китай ние можем да бъдем интересни като България, Македония и Албания заедно.

Повечето туристи от България посещават Охрид. Често Скопие е спирка по пътя за Охридсткото езеро. Кухнята, забележителностите, нощният живот е това, което ги привлича, за да останат обичайно една или две нощи. Поясняват Петар Старделов и Владо Србиновски – от сдружението на туристическата индустрия „Асоциация Балкания“:

Българите като туристи са добри клиенти, може да не правят прекалено големи разходи за пътуването си, но знаят защо идват и какво искат да видят.

Най-голям е броят на туристите в Македония от Турция, Сърбия, Холандия и на четвърто място е България. Обикновено българите пътуват в почивните дни. Културните и природни забележителности и храната са това което оценяват високо.

За предстоящите Новгодишни празници се търсят по-големите хотели и ресторанти, нощните клубове. Много хора ще прекарат новогодишната нощ на главния площад в Скопие заради богатата забавна програма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна