Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленер на художници от България и Сърбия започна в Кула

Снимка: Радио ВИДИН

Едно очаквано есенно културно събитие започна вчера в Кула -  международният пленер на художници, който е съществувал още от осемдесетте години на 20 век и е бил мащабно мероприятие с участието на български и чуждестранни творци. След 1990 г. поради липса на финансови средства, провеждането на пленера е преустановено. От 2006 г. с финансовата подкрепа на Община Кула е възстановен и се превърна в сериозен художествен форум с участие на творци от България и Сърбия, с разнообразни жанрове и техники - портрет, пейзаж, графика, маслена и акварелна техника, малка пластика, декоративни решения. Пленерът ще продължи до 21 октомври, по изричното желание на художниците, за да се ползват есенните природни дадености на кулския пейзаж. Безспорно с багрите на есента градът и околностите са извънредно колоритни и предлагат богати възможности за живопис. Вече са пристигнали четирима художници от Република Сърбия, очакват се и творците от град София начело с професор Пламен Вълчев, който има кулски корен и е чест наш гост. Ще се включат и местни художници.

Организирането на пленер е трудоемко и скъпо начинание, необходими са доста средства за осигуряване на материали, които са скъпи, за храна и нощувка на творците, така че около 10 участници е пределният брой, който можем да си позволим. В предишни времена е имало по няколко  десетки участници. Все пак, организаторите - НЧ „Просвета“ и Община Кула се гордеят, че традицията не е прекъсната, въпреки трудните времена и че пленер се прави само в Кула от целия Видински регион.
В продължение на пет дни художниците ще работят на терен, като рисуват местни забележителности. След приключването на пленера на творбите ще бъде уредена изложба. Художниците обикновено даряват част от картините си на организаторите и те заемат своето място в  градската картинна галерия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна