Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова марка на пазара

Снимка: БГНЕС

С доста възторжена дописка в един вестник ни бе съобщено, че недалеч от София, всъщност в самоковското село Горни Окол, вече е започнала работа първата у нас ферма, в която ще бъде отглеждана сьомга, наричана тихоокеанска или кохо. Цялата работа струвала пет милиона и половина, доста пари дошли от някаква оперативна програма, още доста пари дошли като кредит от наша банка, хората преборили бюрокрацията, свършили много работа за кратко време и се очаква първите риби да бъдат на пазара за Никулден.
Признавам си – поне в началото малко се обърках. Как така тихоокеанска, рекох си, ние повече от десет години сме атлантици, много трябва да са ошашавени в подножието на Рила тези сьомги, та да не различават океаните и да се угояват системно. То бива, бива наука и техника, но човечеството затри цели биологични видове, само защото не успя да обърне течението на някакви реки наопаки и да научи някои животни да живеят в бетон вместо в гори.

После обаче се сетих и за други безспорни успехи на бизнеса. С очите си съм виждал в близкия до нас магазин смилянски боб, произведен в Китай и внесен от Полша. Опитвали са се да ми продават кухненски ножове уж от прочута германска марка в квартална градинка в тъмна доба. Купувал съм си и съм носил мартеници, правени в другия край на света.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна