Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият енергиен министър Петър Димитров е обвиняем за АЕЦ "Белене"

Той е със забрана да напуска страната и с най-леката мярка за неотклонение "подписка"

| обновено на 19.10.16 в 15:17
Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров, който e поредният обвиняем за сделката за продажба на старото оборудване на АЕЦ "Белене", е със забрана да напуска страната и с най-леката мярка за неотклонение "подписка", съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП).  

Според държавното обвинение от неустановена дата през 2007 година до 13 декември същата година той умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян, които по това време са главни изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК), при сключването на рамков договор за доставка на оборудване, намиращо се в АЕЦ "Белене". От подписания от Велков и Папазян договор НЕК е била ощетена с малко над 77 милиона евро.

Според обвиненията договорната цена на старото оборудване с "Атомстройекспорт" е била 164 милиона, а НЕК е получила  77 милиона по-малко заради поетите от компанията разходи по предаване на оборудването. Това, според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, е умишлена щета.

Бившият енергиен министър Димитров, който тази сутрин беше за час в Столичното следствие, е категоричен – щета няма, защото ненужното оборудване е било продадено по-скъпо, отколкото е било купено, и обвърза обвинението си с предизборната кампания. 

Внезапно стартиралата процедура по изваждането му от Управителния съвет на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" ексенергийният министър нарече предварителна съдебна присъда. Отговорът на Петър Димитров защо прокуратурата стига до него точно сега:

Вие сами разбирате отговора. Много важен е този месец за главата на българина и трябва да се направи изводът, че виновни са не онези, които от 2009-а до 2013 година не информират "Атомстройекспорт", че проектът е спрян, че не бива да се работи по оборудването, не бива да се харчи повече… още повече, че ние сме дали авансово една значителна сума и тогава от тази сума сигурно нещо щяха да ни върнат, а то продължава да се работи. Аз мисля, че до ден-днешен никой не е уведомил "Атомстройекспорт", че проектът е прекъснат и "Атомстройекспорт" е работил по този проект. Арбитражът на тази основа съди България.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви:
Негово право е да интерпретира, както прецени. Негова защитна позиция може да изразява и пред вас. Прокуратурата не работи заради, по време, преди, след избори, ние работим въз основа на доказателства, без оглед на това какви са другите събития в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна